2016. november 27., vasárnap

Az októberi Szalonról


Gyertyagyújtással, felolvasással és nagyon emberi, mély beszélgetéssel búcsúztunk Zsoltitól.
Méltó emléket állítottunk tehetségének, színes egyéniségének, emberi nagyságának.
Oláh Nóra erre az alkalomra íródott műve mindannyiunk számára "feloldozás" volt.

Oláh Nóra: Nekrológ helyett...

Amikor azon a forró – és inkább strandolásra predesztinált – szombat délelőttön szótlanul baktattunk a kórustársakkal a keskeny kövezeten, szinte vártam, hogy előosonsz valamelyik fa mögül:
„Hahó, itt vagyok, hagyjuk ezt a könnyes színházasdit! Oké, elismerem, kicsit talán erős volt ez a poén – de látjátok, nincs semmi baj! Igazság szerint csak teszteltelek benneteket, és innen a fa mögül lestem, milyen hatást váltok ki, ha már nem vagyok…!” 
És széles vigyorral, jól ismert taglejtéseiddel kísérted volna ezt a mérhetetlenül abszurd helyzetet, amibe belerángattál minket… mi meg elkönyveljük a bosszantó lóvá tevést, és persze roppantul megkönnyebbülünk.

De nem bújtál elő egyik fa mögül sem… és lassan elfogytak a fák. Ezzel együtt eltűnt az az emberléptékű kapszulába zárt anyag is, ami állítólag Te voltál, még nem olyan régen. Csupán az egyre fásultabb bizonyosság-érzet maradt velünk, hogy itt valami megfordíthatatlan történt…

Azóta már túlestünk az első napok-hetek hitetlenkedésén, és nem teszünk fel több találgatós kérdést sem. Elfogadjuk valamelyik, számunkra hihető hírverziót, és csendben belenyugszunk. A friss fájdalomra is aktuális problémarétegek rakódnak, nem érünk rá szítani a hiányt. A gyarló emberi tudat már csak ilyen: elfogad, belenyugszik, és előbb-utóbb regenerálódik.

Azért ha meglátok egy sovány alakot a biciklikormány fölé görnyedni, még mindig Te jutsz eszembe… 

Hangok társulnak Hozzád – versben, prózában, dalfoszlányokban. Hol félrecsúsznak, hol pontosan eltalálnak. Néha mély barázdát vésnek a memóriába, máskor homályos alig-összefüggésekben szitálnak alá. De mindezeket összerakva, még mindig, bármikor a Te hangoddá állnak össze.

Talányos vonások rendeződnek lassan képpé – a külvilágnak szánt mosolyzománc alatt egymásra rakódó jellemrétegekké. A költőtárs által is megénekelt, fecsegő felszín alatt hallgató mélységgé. A gyermeki nyíltsággal becsomagolt időtlen bölcsességgé, a bizarra festett álarc mögötti komolysötét valósággá. A vonások többsége végleg feltáratlan marad, csak illúziótöredékek formájában létezik tovább. Méghozzá pontosan annyi alakban, ahányan Rád emlékezünk. Te közben odaátról figyelsz – igazolsz vagy cáfolsz. Vagy legyintesz rá, hiszen Odaát úgyis pontosan tudják…

Itt köztünk még mindig a megélt filmetűdök peregnek, logikátlan kuszaságban – szintén azért, hogy megidézzenek. Lelkes gesztikulálás a piac forgatagában, vezényszóra megszólaló hangok a kórus soraiban, figyelmet követelő, hatásosan rímelő szónoklatok, ütősen csattanó zárszavakkal. A legváratlanabb helyeken való feltűnésed, jellegzetes sziluetteddel, élénk figyelmed minden irányba kinyújtott csápjaival. 

És persze személyes filmetűdökben is szerepelsz mindenkinél, a magad ezerarcú módján. A mi padjaink is titkot őriztek, poharainkból világmegváltó bölcsességek ürültek, közös zenéinket csak mi hallottuk…  

Néha még azon kapom magam, hogy körülnézek: honnan, melyik fa mögül bukkansz elő váratlanul, megelégelve a hiányoddal való poénkodást? De ahogy múlik az idő, már egyre kevesebb az a virtuális hely, ahonnan előugorhatsz…

Azért tudod, ha meglátok egy sovány alakot a biciklikormány fölé görnyedni, még mindig Te jutsz eszembe…





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése